ОСОБЛИВОСТІ СТРАХУВАННЯ КРЕДИТНИХ РИЗИКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj-2024-5.09

Ключові слова:

кредитний ризик, страхування кредитного ризику, банки, фінансова система, страхові компанії, економічне зростання, стабільність

Анотація

Дослідження кредитних ризиків та їх страхування має велике значення для фінансової стабільності та розвитку банківської системи. Україна, як країна з розвинутим фінансовим сектором, не є винятком і вивчення особливостей страхування кредитних ризиків в українському контексті є актуальним завданням. Зростання обсягів кредитування в українській економіці робить питання страхування кредитних ризиків дедалі актуальнішим. Неплатоспроможність позичальників може призвести до значних збитків для банків, що негативно впливає на їхню стійкість та загальну стабільність фінансової системи. Розуміння методів та інструментів страхування кредитних ризиків, а також їх правове та регуляторне забезпечення, дає змогу банкам мінімізувати свої збитки та сприяти розвитку кредитування в країні. Аналіз наукових робіт свідчить про те, що страхування кредитних ризиків є важливим інструментом для зниження ризиків банківської діяльності. Однак розвиток цієї сфери стримують певні проблеми: низький рівень довіри до страхових компаній, завищені тарифи та складність укладення договорів. В Україні поширені два основних методи страхування кредитних ризиків: делькредерний та заставний. Дані методи детальніше розлянуті у основному матеріалі поданої статті. Метою даної статті є дослідити сучасний стан та перспективи розвитку страхування кредитних ризиків в Україні та запропонувати шляхи та заходи для вдосконалення системи страхування кредитних ризиків в Україні. Очікується, що ринок страхування кредитних ризиків в Україні буде розвиватися в наступних напрямках: зростання ролі страхування, розширення спектра продуктів та послуг, збільшення конкуренції, використання нових технологій. Ефективна система страхування кредитних ризиків – це запорука стабільності фінансової системи України. Впровадження запропонованих заходів сприятиме зростанню довіри до страховиків, зниженню ризиків для банків та активізації кредитного ринку. Дана анотація розглядає джерела, методи та інструменти страхування кредитних ризиків, а також пропонує розглянутий список літературних джерел для подальшого дослідження теми.

Посилання

Самсонова К.В. Страхування кредитних ризиків в Україні. [Електронний ресурс]. URL: http://intkonf.org/samsonova-k-v-strahuvannya-kreditnih-rizikiv-v-ukrayini/

Яворська Т.В. Страхові послуги: Навч. посіб. /За заг. ред. д.е.н., проф. Реверчука С.К. К.: Знання, 2008. 350 с.

Терещенко О. Оцінка кредитних ризиків: відповідність новацій НБУ міжнародній практиці. Вісник НБУ. Вересень, 2012. С. 4–8.

Duffie D. Innovations in Credit Risk Transfer: Implications for Financial Stability. Stanford University, Draft: July 2, 2007. 47 р.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-07-24

Номер

Розділ

АДМІНІСТРАТИВНЕ, ФІНАНСОВЕ, ПОДАТКОВЕ ПРАВО