НАГЛЯД ПРОКУРОРА ЗА ДОТРИМАННЯМ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО МІЖНАРОДНУ ПРАВОВУ ДОПОМОГУ ПРИ ПРОВЕДЕННІ ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ДІЙ ПІД ЧАС ДОСУДОВОГО РОЗСЛІДУВАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/klj-2023-3.09

Ключові слова:

кримінальне судочинство, міжнародне співробітництво, завдання кримінального провадження, запит, компетентний орган іноземної держави.

Анотація

Статтю присвячено аналізу сутності нагляду прокурора за дотриманням законодавства про міжнародну правову допомогу при проведенні процесуальних дій в стадії досудового розслідування. Зазначено про те, що нагляд прокурора при наданні міжнародної правової допомоги на стадії досудового розслідування слугує гарантією дотримання відповідним національним органом норм кримінального процесуального законодавства, зокрема і міжнародних договорів, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України та які також є його частиною. Звернено увагу на тому, що поняття нагляду прокурора у чинному Кримінальному процесуальному кодексі України не знайшло свого правового визначення та закріплення. Однак наголошено, що дана діяльність пронизує кримінальне провадження від початку внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та до вступу судового рішення в законну силу, а отже, є ключовою та вирішальною для нього. Відзначається, що імперативний характер та обов’язковість вказівок та доручень прокурора відіграють вирішальну роль у здійсненні ним наглядових функцій, зокрема під час співробітництва із компетентними органами іноземних держав, оскільки активна та ініціативна поведінка прокурора під час досудового розслідування відіграє вирішальну роль у виконанні завдання кримінального провадження. Разом з цим відмічено, що вирішальну роль у міжнародній співпраці під час досудового розслідування відведено саме центральному органу України – Офісу Генерального прокурора, оскільки саме він остаточно перевіряє матеріали виконання запиту компетентного органу іноземної держави на обґрунтованість та відповідність вимогам законів та міжнародних договорів України, згоду на обов’язковість яких надано Верховною Радою України перед їх направленням безпосередньо запитуваній стороні та навпаки. Також у статті сформовано сутність нагляду прокурора під час надання міжнародної правової допомоги запитуючій державі, яка полягає у здійсненні ним нагляду за дотриманням законності та повноти проведених органом досудового розслідування процесуальних дій на виконання запиту компетентного органу іноземної держави.

Посилання

Кримінальний процесуальний кодекс України: Закон від 13.04.2012 р. /Верховна Рада України. URL: http:// https://zakon.rada.gov.ua/laws/show (дата звернення: 05.01.2023, 20.01.2023, 27.01.2023).

Про Національну поліцію: Закон від 02 липня 2015 р. № 580-VIII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19#Text (дата звернення: 05.01.2023).

Досудове розслідування : навч. посібник / Р.І. Благута, А.-М. Ю. Ангеленюк, Ю.В. Гуцуляк та ін. Львів : ЛьвДУВС, 2019. 600 с.

Сухонос В.В. Прокуратура в системі державних органів України: теоретичний аналіз сучасного стану та перспектив розвитку : монографія. Суми : ВТД «Університетська книга», 2008. 448 с.

Юрчишин В.М. Співвідношення прокурорського нагляду і судового контролю у досудовому розслідуванні за новим КПК України. Юридична Україна. 2012. № 11. С. 128–133.

Рогальська В.В. Прокурорський нагляд та судовий контроль на досудовому провадженні: конспект лекцій. Дніпро, 2016. 67 с.

Про організацію роботи органів прокуратури України у галузі міжнародного співробітництва: Наказ Генерального прокурора від 18 вересня 2015 р. № 223 / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0223900-15#Text (дата звернення: 26.01.2023).

Про прокуратуру : Закон від 14 жовтня 2014 р. № 1697-VII / Верховна Рада України. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1697-18#Text (дата звернення: 28.04.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-07-11

Номер

Розділ

КРИМІНАЛЬНИЙ ПРОЦЕС, КРИМІНАЛІСТИКА, ОПЕРАТИВНО-РОЗШУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ